Twee Neomax IT-professionals vertellen over het gebruik van een (goed) wachtwoord

Het is vandaag “Verander je Wachtwoordendag”.

In het digitale tijdperk waarin we leven, zijn wachtwoorden de sleutels tot onze online identiteit. Van sociale media-accounts tot bankgegevens, ze beschermen onze meest persoonlijke en gevoelige informatie. Echter, met de constante toename van cyberaanvallen en datalekken, is het cruciaal om bewust te zijn van het belang van sterke en veilige wachtwoorden. In dit artikel duiken we dan ook in de wereld van wachtwoordbeveiliging en vertellen twee IT-professionals van Neomax meer over dit onderwerp.

Waarom is het belangrijk om regelmatig je wachtwoorden te veranderen?

Aron: “Het regelmatig wijzigen van wachtwoorden kan ervoor zorgen dat men een patroon gaat gebruiken om niet elke keer een complex wachtwoord in te hoeven stellen. Naar mijn mening is het praktischer om goede wachtwoorden te gebruiken die maar op één dienst/platform gebruikt worden. Bij voorkeur een wachtwoord zin.”

Raief: “Indien iemand anders jou wachtwoord heeft dan kan de betreffende persoon niet meer inloggen als je het wachtwoord hebt veranderen.”

Maak jij gebruik van tweefactorauthenticatie (2FA)? Zo ja, waar?

Aron: “Ja, overal waar het aangeboden wordt en ik denk dat er informatie beschikbaar is op de dienst/platform die ik niet openbaar wil hebben.

Raief: “Ja, in Outlook, Google, Bankieren, Cryptoplatformen.”

Wat denk je dat veelvoorkomende fouten zijn die mensen maken bij het beheren van hun wachtwoorden? Heb je dit al eens meegemaakt?

Aron: “Wachtwoorden ergens fysiek bewaren en dit vervolgens kwijtraken. Nooit gedaan, wel gezien bij andere mensen. Hetzelfde wachtwoord gebruiken bij meerdere diensten. In het verleden wel gedaan, inmiddels niet meer van toepassing.”

Raief: “Opschrijven in een schrift waar iedereen bij kan komen. E-mails naar jezelf versturen met wachtwoorden. Met een plakbrief op eigen apparaat plakken.”

Hoe denk je dat Neomax|Olgreen haar medewerkers kan aanmoedigen om betere wachtwoordgewoonten aan te nemen?

Aron: “Bied vanuit het bedrijf een account aan bij bijv. een password manager zoals 1Password of KeePass. Stel hogere eisen aan wachtwoorden.”

Raief: “Medewerkers een betere toelichting te bieden over IT beveiliging en wachtwoord gebruik.”

Hoe zie je de toekomst van wachtwoorden en authenticatie in de IT-wereld?

Aron: “Vermoed dat het naar geavanceerdere versies van authenticatie gaat.”

Raief: “Doormiddels van een 2FA code kunnen inloggen op verschillende diensten zonder een wachtwoord.”

 

Heren, bedankt voor jullie input!