Nieuwe manieren van recruitment; dit is een logische stap, want zoals IT doordringt tot in de kleinste hoekjes van de organisatie, doet het personeelsmanagement dat eigenlijk ook. In ons boek ‘De Digitale Transformatie’ die we in samenwerking met trendwatcher Bakas hebben geschreven, wordt ook geschreven over welke mogelijkheden de digitale transformatie biedt aan HR-managers om hun bedrijven van cruciale informatie te voorzien die concurrentievoordelen kan opleveren.

Analytics

Door programma’s voor data-analyse te gebruiken – zogeheten analytics – kunnen patronen en trends worden vastgesteld in bijvoorbeeld het personeelsverloop of de prestaties van werknemers. Analytics maakt niet alleen inzichtelijk welke afdelingen goed of slecht presteren, maar kan daar zelfs verklaringen voor geven. Op basis daarvan kunnen vervolgens trainingsprogramma’s of recruitment-oplossingen worden ontwikkeld of werkroosters worden aangepast. Analytics kan zelfs helpen voorspellen welke werknemers in het komende jaar waarschijnlijk zullen vertrekken en wat de kosten van hun vervanging voor de organisatie zullen zijn. Zo kunnen HR-managers helpen de besluitvorming binnen de organisatie naar een hoger niveau te tillen. Geïnformeerde beslissingen zijn nu eenmaal de beste.

Recruitmentproces

Ook bij de speurtocht naar nieuw talent kan analytics een rol spelen. Nu wordt nog vaak gekeken naar schoolresultaten en naar cv’s. Een mooie opleiding met goede cijfers en ervaring bij toonaangevende bedrijven leidt tot hoge verwachtingen. Maar er zijn organisaties die nu al met analytics werken en die erachter komen dat die dingen niet zo heel veel zeggen over toekomstige prestaties. Er zijn allerlei onderliggende factoren die ook een rol spelen bij het succes van een werknemer. Data-analyse kan die factoren aan het licht brengen, waarna er in het recruitmentproces rekening mee kan worden gehouden en zelfs speciaal op kan worden geselecteerd.

Zo kan de digitale transformatie ook ons werk bij neomax veranderen. In de afgelopen tien jaar zijn wij van een kleine start-up uitgegroeid tot een betrouwbare partner en ook in de komende tien jaar zullen wij  hard blijven werken om de meest talentvolle IT’ers binnen te halen voor onze opdrachtgevers. En wie weet, misschien dat wij daarbij ook wel gebruik gaan maken van analytics of van enkele van de andere technologieën die Adjiedj Bakas in ons boek beschrijft, zoals bijvoorbeeld games. Werkgevers en recruiters kunnen zogeheten serious games gebruiken om kandidaten problemen op te laten lossen en zo talenten te ontdekken die anders misschien verborgen zouden blijven. En jongeren die een leeg cv hebben kunnen via gaming een kans krijgen om werkervaring op te doen en om vaardigheden aan te leren zoals creativiteit, teamwork, internationale samenwerking en probleemoplossend vermogen.

In de iets verdere toekomst zullen sollicitanten misschien wel genetisch getest gaan worden op hun geschiktheid voor het werk en zullen de DNA-profielen en neuroprofielen van het personeel gebruikt gaan worden om de juiste mensen in teams aan elkaar te koppelen. De HR-computer zal dan adviseren wie het beste met wie kan samenwerken of wie bij wie in de leer moet op grond van eigenschappen als concentratievermogen, passie en de juiste mix van hormonen en neurotransmitters. Het zijn maar enkele van de mogelijkheden en de tijd zal leren welke technologieën uiteindelijk tot de vaste gereedschapskist van de recruiter gaan behoren. Maar één ding durf ik nu al met zekerheid te zeggen: de digitale transformatie zal in veel sectoren voor grote veranderingen zorgen. Bestaande businessmodellen worden overhoop gegooid en dit zal veel onrust veroorzaken. Maar de digitale transformatie biedt ook geweldige kansen, zeker voor de IT-sector. En het zijn vooral die kansen waarover ons boek ‘De Digitale Transformatie’ gaat. Interesse in het boek? Vraag hem aan! 

Claudette Martens, eigenaar neomax

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *