NieuwsInbox-stress? Zo krijg en houd je grip op je e-mails!
Inbox-stress? Zo krijg en houd je grip op je e-mails!
Maandag. De dag waarop je wekker extra irritant klinkt en je koffie net iets harder nodig hebt dan normaal. Je start je laptop op, opent je mailbox en… BAM! Een tsunami aan ongelezen e-mails overspoelt je scherm. Panic mode: activated. Maar geen zorgen, wij hebben de ultieme gids om je inbox te temmen en zonder stress je week te beginnen. Let’s go!
1. Inbox Zero? Think Again
Klinkt leuk, zo’n lege inbox. Maar in de IT-wereld is dat een mythe, net als een server die nooit crasht. Het doel is niet om alles weg te werken, maar om grip te krijgen op je mailbox. Denk in termen van prioriteit en actie.
Voorbeeld: Stel, je hebt 150 nieuwe e-mails. In plaats van te proberen ze allemaal weg te werken, identificeer je snel welke e-mails actie vereisen en welke kunnen wachten.
2. Begin met een snelle scan
Voordat je diep in de e-mailjungle verdwaalt, scan eerst snel de afzenders en onderwerpen. Markeer direct de mails die urgent zijn en verwijder de obvious spam en nieuwsbrieven (ja, ook die ene waar je ooit per ongeluk op geabonneerd bent). Dit helpt je focus te houden op wat echt belangrijk is.
Voorbeeld: Een mail met als onderwerp “URGENT: Server Down” van de IT-manager? Direct openen. Een nieuwsbrief over “De nieuwste trends in AI”? Later bekijken.
3. Gebruik de 2-minuten regel
Komt een e-mail binnen die je binnen twee minuten kunt afhandelen? Doe het meteen. Dit voorkomt dat kleine taken zich opstapelen en je later een e-mail-mount Everest moet beklimmen.
Voorbeeld: Een collega vraagt om toegang tot een gedeelde drive. Je kunt het in één minuut regelen. Doe het direct en voorkom dat het op je takenlijst blijft hangen.
4. Folders & filters: jouw redder in nood
Automatisering is je vriend. Stel filters in voor standaardmails, zoals monitoring alerts, rapportages en automatische updates. Zo komen ze direct in een aparte map en voorkom je een inbox vol afleidingen.
Voorbeeld: Laat alle JIRA-updates automatisch in een “Project Updates” map binnenkomen, zodat ze je hoofd-inbox niet vervuilen.
5. Niet alles hoeft meteen
Sommige e-mails lijken urgent, maar zijn dat totaal niet. Gebruik labels of vlaggen om ze later te behandelen en focus eerst op de high-priority issues. Spoiler: niet elke “dringende vraag” van Sales of Marketing heeft direct een antwoord nodig.
Voorbeeld: Een vraag van Sales over een nieuwe tool die “snel” nodig is? Beoordeel of het echt prioriteit heeft of dat het kan wachten tot je een rustig moment hebt.
6. Gebruik een takenlijst i.p.v. je mailbox
Je inbox is geen to-do-lijst. Verplaats actiegerichte e-mails naar een tool zoals Trello, Notion of zelfs een simpele taken-app. Zo voorkom je dat je mailbox een chaotische warzone wordt.
Voorbeeld: Je krijgt een e-mail met meerdere taken erin. Kopieer de taken naar je projectmanagementtool en archiveer de mail.
7. Plan ‘Deep Work’ tijd In
Als IT’er is focus goud waard. Plan vaste momenten op de dag in om je mailbox te checken en zet meldingen uit. Zo voorkom je dat je constant uit je flow wordt gehaald door binnenkomende e-mails.
Voorbeeld: Check je e-mail alleen om 10:00, 13:00 en 16:00, in plaats van elke vijf minuten afgeleid te worden.
8. Schrijf kort & krachtig terug
Lange e-mails lezen voelt als een roman doorwerken op een maandagmorgen. Houd je reacties kort, to the point en (waar mogelijk) beantwoord meerdere vragen in één keer. Efficiëntie is key.
Voorbeeld: In plaats van “Goedemiddag, ik heb je vraag ontvangen en zal deze later beantwoorden,” zeg je “Ontvangen! Ik check dit vanmiddag en kom bij je terug.”
9. Overweeg alternatieven voor e-mail
Soms is e-mail niet de beste tool. Een snelle Slack- of Teams-bericht kan een kettingreactie van overbodige mails voorkomen. Kies je communicatiekanaal slim.
Voorbeeld: Wil je snel een IT-collega iets vragen? Stuur een Slack-bericht in plaats van een e-mail, zodat je niet heen en weer blijft mailen.
10. Sluit je mailbox (ja, echt!)
De grootste valkuil? De hele dag door je inbox checken. Plan bewuste momenten in, verwerk je e-mails en sluit dan je mailbox. Zo houd je tijd over voor het echte werk: sleutelen aan code, systemen optimaliseren en de IT-held uithangen.
Voorbeeld: Na het beantwoorden van je e-mails om 10:00, sluit je je mailbox en focus je op je ontwikkelwerk tot je volgende e-mailcheck.
Conclusie? Jij bent de baas over je inbox.
Je mailbox mag dan een nachtmerrie lijken op maandagochtend, maar met deze strategieën voorkom je dat je erin verdrinkt. Neem de controle, werk slimmer (niet harder) en start je week als een pro. Tijd voor die tweede kop koffie – je hebt ‘m verdiend! ☕
Wil je nog meer slimme productivity hacks? Stay tuned, we got you! 🚀
Ruim 12 jaar geleden ben ik begonnen met werken in de horeca, waar ik al snel een passie voor het werken met mensen ontdekte. Hierdoor kwam ik in 2018 in aanraking met recruitment en werd ik benaderd door Neomax om IT-recruitment te gaan doen. Ondanks de leuke en leerzame tijd stond ik toen nog aan het begin van mijn carrière. Daarom besloot ik na ruim anderhalf jaar om ook ervaring bij andere organisaties op te doen, waardoor ik veel kennis over de gehele IT-markt heb kunnen opbouwen. Begin 2023 begon het toch weer te kriebelen en maakte ik mijn rentree bij Neomax—een keuze waar ik nog steeds blij mee ben!
Wat is detachering en waarom is het ideaal voor jou als IT’er?
Als IT’er wil je niet vastzitten aan één bedrijf. Je wil ervaring opdoen, werken met gave technologieën en jezelf ontwikkelen. Maar hoe doe je dat? Misschien heb je wel eens gehoord van detachering, maar wat is dat precies? En waarom is het een goede keuze voor jou? In dit artikel leggen we uit wat detachering inhoudt, hoe het werkt bij Neomax en wat jij eraan hebt!
Na mijn opleiding Hoger Hotelmanagement ben ik de sales ingegaan. Al snel ontdekte ik dat ik niet gedreven werd door targets, maar door het bouwen van relaties! Via LinkedIn kwam ik in contact met Arthur, de CEO van NeomaxOlgreen, en na enkele gesprekken begon ik in de functie van Field Coach.