Kwart managers weigert in het Engels te communiceren met collega

Werken vanuit het buitenland is bij een kwart van de organisaties geen optie

Naarden – Ondanks dat bedrijven steeds internationaler opereren en diverser worden, weigert nog steeds 27 procent van de managers in het Engels te communiceren met collega’s. Sterker nog, bijna de helft (53%) van de leidinggevenden geeft aan het belangrijk te vinden dat de onderlinge communicatie in het Nederlands gaat. Dat blijkt uit onderzoek van IT-detacheringsbureau Neomax|Olgreen onder 504 managers/(mede)beslissers in organisaties met meer dan 200 kantoormedewerkers.

Ook organisatiebreed blijkt er weinig draagvlak voor een andere taal op de werkvloer. Zo staat 20 procent van de organisaties er niet voor open om werknemers aan te nemen die geen Nederlands spreken. En wie dacht dat trends als remote werken vanuit het buitenland of workations inmiddels breed gedragen werden, heeft het mis. Een kwart (26%) van de organisaties neemt geen medewerkers aan die vanuit het buitenland willen werken.

Lisette Kalmeijer, CCO bij Neomax|Olgreen: “De werkvloer is een afspiegeling van onze samenleving: divers, dynamisch en soms complex. Natuurlijk is het belangrijk om te streven naar een divers personeelsbestand, al moet dit wel passen bij de dienstverlening van je organisatie. Zo zijn er natuurlijk beroepen waarin het een voorwaarde is dat medewerkers de Nederlandse taal goed beheersen. Denk aan functies als supportmedewerker, waarin je veel klantcontact hebt en mensen moet helpen wanneer zij problemen hebben. Wij geloven dat de mens in deze omgevingen nog steeds het verschil maakt, maar dat is lastig als je de taal niet spreekt. Dat maakt het ook onmogelijk om deze functies naar behoren uit te voeren. Wel is het in dit soort situaties aan te raden om te streven naar diversiteit op andere vlakken. Denk aan leeftijd, geslacht en achtergrond. Zo creëer je nieuwe invalshoeken wat bijdraagt aan het bieden van creatievere oplossingen.”

 

Benieuwd naar het complete onderzoek?

Vul je gegevens in en download gratis ons onderzoeksrapport: diversiteit op de werkvloer.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden